Historia

Firma Sobik powstała na początku lat dziewięćdziesiątych w Skoczowie – miejscowości, w której po dziś dzień znajduje się jeden z jej zakładów produkcyjnych.

Początkowo działalność firmy obejmowała dystrybucję produktów nabiałowych wyłącznie na terenie Podbeskidzia. Stały rozwój przedsiębiorstwa umożliwił jednak zmianę profilu działalności - już w 1998 roku firma Sobik rozpoczęła produkcję własnych wyrobów – serków typu fromage, opartych na oryginalnej recepturze, bazującej na góralskich tradycjach regionu.

Z biegiem lat oferta firmy była stopniowo rozszerzana, a na rynku pojawił się jeden z jej flagowych produktów – masło osełkowe w różnych gramaturach. Zostało ono bardzo dobrze przyjęte przez konsumentów, stając się rozpoznawalną marką, tworzącą nową kategorię wyrobów nabiałowych – maseł osełkowych.

Obecnie na rynku dostępna jest pełna gama wyjątkowych produktów firmy Sobik – tworzonych według receptur wywodzących się z tradycji regionu Podbeskidzia. Potwierdzeniem ich wysokiej jakości oraz smaku są liczne nagrody, będące jednocześnie wyrazem uznania konsumentów – godło „Dobre bo Polskie”, „Złoty Laur Konsumenta” oraz wyróżnienia zdobywane dla najlepszych produktów roku.